Thursday, August 25, 2011

Cube Zero e. inimesed kuubis "Null"


Kuubi triloogiast on Nullkuup mu vaieldamatu lemmik ning ega peale esimese osa talle miskit nagu konkurentsi pakkumas polegi.
Paraku on bekatimõõdus õuduka kohta kaks head filmi kolmest niigi üllatavalt hea tulemus. Tuletagem meelde, et hirmufilmi teine ja kolmas osa sisaldavad tavaliselt lihtsalt rohkem gore-t ja veel odavamaid karaktereid ning neljas ja viies osa tehakse eellugudena, mis - vastupidiselt paar rida üleval pool kirja pandud odavkarakterite-gorejada ajaliinijärgsele loogilisele käigule - sisaldavad mainitud mälli veel kordades rohkem.
Sisu poolest kukuvad nad muidugi kuskile auku, aga jah, orgaanikat lõhutakse rohkem ning peale Resident Evil-i ei tulegi naguinii pähe ühtegi seebimõõtu filmi, mille kolmas osa kõige positiivsemate järelmõjutustega oleks.
Igastahes, eelnevad kaks lauset oleks võinud vabalt ära jätta, juhul kui mul oleks kohe pähe tulnud kirjutada, et: "Triloogia teine osa, ehk Hüperkuup on oma olemuselt tiba teine rada kui esimene ning kolmas, ehk Nullkuup on eelloona aktsepteeritavalt rumal, et õudukate puhul harva väljamängitud "realistlikus" ja "õõvaefekt " segama ei hakkaks."

Olgu, hakkame lõpetama ja ütleme siis otse välja, et täitsa tore kino oli ning nii esimene, kui ka kolmas film, peaksid igale lihahakke-horrori fännile nagu kohustuslik kraam olema, sest vereputru ja happelise olemusega sulamisprotsesse esineb, karakterid on sellised nagu nad päris elus olema ei kipu ja selleks, et enam-vähemgi postimõõtu asjandust kokku saada, tsiteerin siinkohal veel neiu Eva-t, kes arvas põhipaha kohta, et -"See tüüp on nagu liiga klišeelik, et üldse kurja tegelasena mõjuda " - ja õigus tal oli, aga õnneks mõjus tüüp see-eest tüübina.

H: 6/10 e. oleks ma jutustanud esimesest osast, siis saaksin praegu lisada, et tegemist oli üle pika aja suht originaalse looga, aga kolmanda osa puhul seda paraku öelda ei saa. Igastahes, neljas pidi tulema, siis pidi mitte tulema ja millagi natuke aega tagasi kuulsin, et ikka tuleb - ootan, mul aega on....
____________

Cochrane: 7/10

Filmiveeb.ee: 5,75/10
IMDB: 5,6/10


Friday, August 19, 2011

Heidevolk "Uit Oude Grond" (2010)


Hollandi folk-vägilaste kolmas täspikk, "Uit oude grond", virutab haamriga pikki lõgemeid kohe alguses.
"Nehalennia" on just see millega peaks alustama kõik bändid ja bändihakatised, kes ennast Folk-metali alla liigitada tahavad ja esimese loona annab ta mõnusa stardipaugu, kuna refrään ja vahekäigud on otsekui "Hea Folk/Viking-Metal loo ABC" järgi kokkuklopsitud, aga hoolimata oma superhit-ilikust ülesehitusest on tegemist, siiski äratuntavalt Heidevolkiga. Hästi õnnestunud hittlugu ü.s. ja kangelasröögatus "Voorwaarts voorwaarts -over de zeeën!" juhatab raevukalt albumi sisse, aga...... vaata, siis hakkab asi kalatama....

Edasine on juba nii ja naa, ehk siis laulud muutuvad täiesti ebavajalike ja mitte asjasse puutuvate muusikastiilide sisse lükkamise tõttu igavaks-hüplevaks-lohisevaks ja isegi joomarvägilaslikult põrisev vokaal, mis alguses kaasa tõmbab, ei suuda kogu kompotti ära toita ning lõpuks muutub ise juba vaat, et tüütuks.
Viimane lugu küll tekitab kerge emotsionaalsuse tõusu, aga päästa ei suuda enam midagi ja...öh, kaua siin ikka materdada. "Nõrk nagu power-metal " - ütlevad teadjamad inimesed selliste nähtuste peale ja õigus neil on.

H: 3/6* e. Muusikaliselt kisub ruttu igavaks, kuna mitmekesisus mõjub tüütavana ning tekstid pole kunagi Heidevolk-i tugevaim külg olnud. Pigem sellised rahvametalli keskmised, aga inimesed kes ise nende in english versioone ei otsi, ei pruugi seda õnneks kunagi teada saada.

*Peale sügavat hingetõmmet otsustasin hinnet pügala võrra tõsta, ehk siis 3/6 i vsjoh.



Wednesday, August 17, 2011

Falkenbach "Tiurida" (2011)



Kuskil 95/96-l aastal kuulsin esimest korda sellisest nähtusest nagu Viking-Metal ning sellega kaasnes ka infokild, mis käsitles Falkenbachi kui Viking-metali loojat, kuningat ning kurat teab mida veel*.
Kuna keegi järgmistel aastatel minu meeletut infopagasit revideerida ja updeitida ei tahtnud ning kuna ka "Magni Blandinn ..." plaadile oli veripunase markeriga raiutud aastaarv 1992, siis kolistasin ma kuni mineva aastani mööda erinevaid laudkondi ringi ning kiitsin Falkenit kui jumalate kingitust ja kõige olulise algust.
Kes teab kaua mu eksirännakud kestnud oleks kui doomilegend Isa Pjotril poleks jätkunud mehemeelt, et mind mu järjekordse viking-metali ajaloo kiirülevaate ajal turvisenööpi pidi eemale lohistada ning nurgataga kõrvakiilude saatel mulle hüsteeriliselt "Bathory ! Bathory ! Bathory !" näkku karjuda.
Igastahes jah ning see pisike ja 15 aasta pikkune vahejuhtum selleks ja jätkame üllatuslikul kombel teemat hoopis Falkenbachi viimase albumi rajal.

Falkenbach-i muusika on midagi mida võiks nimetada äärmiselt üheülbaliseks ning igaks juhuks lisan siia lõppu, et tegemist on sellise nö viimase peal üksluisusega.
F-i albumid jooksevad pea kõik kuskile sinna "kamp hambuni relvastatud tüüpe marsib ja marsib ja marsib mööda teed, vahepeal vihmas vettides, siis päikse käes higistades" atmosfääri ning tänu aeg-ajalt sisse tiksuvatele muusikalistele erinevustele võib aru saada selles, et kas nad lähevad kuskile või juba tulevad kuskilt või et kas nad takerduvad vahepeal kuskile padrikusse või istuvad hoopis paariks minutiks mõne oja veerde maha.
Tiurida selle koha pealt õnneks üllatusi ei paku ning juba introst alates on aru saada, et sama sõjasalk on jälle teele asumas ning nüüd on aeg klapid pähe suruda, ennast külili visata ning hakata neile nägusi, sõjariistu ja kogu teekonda koos põhjustega ja muu juurde kuuluvaga juurde maalima...

H: 5,5/6 e. Täpselt ja samas mitte üldse sama Falkenbach, mis kõigil eelnevatel kordadelgi ning ilma igasuguse hinnaalanduseta. Täispunkte ei viska sellepärast, et minu kõrvade ja vaimusilmade jaoks jääb ta "Magni Blandinn Ok Megintiri-le" tiba alla.

Parimaks nii tekstilt kui ka viisilt, siis "Where Hes ravens fly..." ja mainin veel, et enamus Falkenbachi lugudest on äärmiselt pohmelli ja unesõbralikud
________________
*90-l aastatel räägiti iga metal-bandi kohta mingeid hulle ja harva paikapidavaid jutte.


Tuesday, August 16, 2011

Pirates Of The Caribbean: On Strange Tides e. Võõras mure


Võõraste vetega oli nii, et mõtlesin, et teen sellest oma selle aastase kinokogemuse, aga Thor - va sunnik - hüppas vahele.

Halb eksole ning tegelikult ei ole asi selles, et ma ei suuda meeldivatele isikutele ära öelda, vaid hoopis selles, et minu master-plaani kohaselt poleks naguinii otsest vahet olnud, et mis filmi ma vaatan.
Pealegi, olgem ausad - piraadisarja esimene film oli igate kobe tükk, aga mõlemad järjed lõhnasid see-eest "Meil on Johnny Depp ja me ei karda teda kasutada" - tüüpi kinondusstrateegia järele.
Igastahes, ma mäletan teisest osast johnny Deppi ja kolmandast osast mäletan ma Johnny Deppi ja natuke Kraakenit.

Aga-tagasi master-plani juurde, mis näeb ette kinokülastusharjumuse tekitamist, kuna tartus avatud Athena kino paistab aeg-ajalt ka vaatamisväärt filme näitavat . Seega, oleks hea ennast mullikinodes kisa-kärafilmide vaatamisega ära harjutada, et hiljem avastada, et kinoskäik võib ka muud meelelahutust pakkuda kui järjepidevuse mõttes endast parempoolsel seljas elamine, kuna vasakpoolne elab mul endal seljas ja kes olen mina, et ahelat katkestada.
Sugestsioon on selle meetodi nimi või hoopis autosugestsioon - kes viitsib guugeldada saab teada. Igastahes kasutas "Karantiin Grand Hotellis" raamatu peakangelane Felix just sellist meetodit, et ühte needuse all kannatavat relvaärikat sööma meelitada ning samal ajal ka enda tühjuse all kannatavat kõhtu täita - vat nii siis.

"Karantiin Grand Hotellis" on muuseas mu lemmik paber-krimka, ehkki seda võiks pigem krimkade paroodiaks pidada. Samas võib ka Võõraste vete filmi nimetada piraadifilmide paroodiaks , aga lemmik või isegi heaks filmiks seda ikkagi ei nimetaks - liigita või ära liigita, kuidas tahad...

H: 4/10 e. piraadifilm peaks põmst olema nagu vesisem western, aga..ai-ai-ai...erinevaelt w-tähega variandist ikka ühe sama jamaga nelja filmi läbi ei vea.

Zaporožije -Joonas: 5/8
Filmimull: 5/10
Live For This: 4/10
Cochrane: 5/10

Filmiveeb: 5,9/10
IMDB: 6,9/10

Sunday, August 14, 2011

TARTUFF 2011 e. tagantjärele tarkus

Tartuff-iga läks nagu läks, ehk siis osalusprotsenti kahandasid nii vihm, Winni Lõunaosariikide turnee, laiskus, puhas väsimus, kui ka huvipuudus paljude näidatavate filmide vastu. Fakt ju siiski, et kuni 80 % säänsete festivalide filmikavast on parimal juhul kõlavate režkanimedega keskpärane rämps, 10 % omab mingit camp-väärtust ja 10 % on siis see osa, mida tõesti vaadata tuleks.
Näitusena jätsin ma silma pilgutamata vaatamata Von Trieri Melanhoolia ja inimeste järelreaktsiooni järgi ei ole mul põhjust oma otsust kahetseda.


Les amours imaginaires(Heartbeats/Kujuteldav armastus)

Oli siis üks sellest 85%-i kategooriast. Tean, et keegi pole täiuslik ning eksimatu, aga Ematapu tegijalt poleks ma sellist mittemidagiütlevas käändes tühipunnitamist ja klassikaliste väärtstseenide mõttetut sissetoppimist küll oodanud.

Kunst kunstiks, aga ilma värskuse või originaalsuseta on see tühi ja labane kopeerimine ja kopeerimine ilma omapoolse käejooneta on parimal juhul mõttetus ning halvimal juhul plagieerimine ning pehmelt öeldes, mitte just väga aplausiväärne nähtus.

Ehk siis tegemist on filmiga mida on sekund-sekundihaavalt tehtud kindla sihiga filmimaailma ruigavatel suureunuhhidel orgastilist kõhulahtisust tekitada.
Veel rohkem lahtiseletades on tulemuseks film, mille puhul kasutavad need teatud isikud sõnaühendeid nagu sissetoomine, austusavaldus, sügavkummardus ja mille kohta kirjutatakse kümne aasta pärast vabandavalt, et: "Dolani teine ja kahtlemata nõrgeim film, mille tegemise ajal ei olnud tema käekiri veel nii väljakujunenud ja tänu noorusele või liigsele entusiasmile bölaböla-onaona" .
Veame kihla ?

H: 2/10 e. Kas keegi teab raamatut "Teeme ise väärtfilmi - 100 punkti raudvara" - ei tea? - Dolanil on see igastahes olemas. Vaadake Heartbeatsi ja veendute selles.


Lääs on Lääs (West is West)

Jäi paraku poolikuks, kuna hetkel mil ma filmi süvenenud olin, ühinesid minuga Eva ja Maarja ning tulemuseks oli filosoofiline arutelu filmifestivalide võimalike arengusuundade üle, peale inimkonna edasitungi avakosmosese äärealadele.
Aga sellepõhjal mida näha õnnestus võib öelda, et suht muhe vaatamine, ehkki tagajalgadele ei ajanud, sest istekohtade puuduse tõttu olin ma nendel juba kümme minutit enne filmi algust.

H: Cancelled


Benda Bilili !

Ei tahaks küll mingite raamide pooldajana näida, aga minu arust on dokkfilmi soovituslik maksimaalpikkus siiski 50 minutit(või 30 min per seriaaliosa) Erandiks muidugi variant, et tegemist on filmiga, mis lisaks põhipunktidele üritab pilti veidi laiemalt haarata.
Viimase puhul küll säänsega tegemist oligi, aga laiemalt haaramise, ehk siis Aafrika probleemide näitamisega kahjuks rohkem kui väherahuldavalt hakkama ei saadud, sest dokkarist ma ootaks eelkõige informatiivust.
Pean silmas, et kui tahad midagi näidata, siis näita ja rohkem ning soovitavalt seda mida pole juba kümneid tuhandeid kordi näidatud.
Aafrika probleeme puudutav osa oli see nn. tüpaaž, ehk kehvem/korduv osa samateemalistest filmidest ja sissetopitud ning keskel näkkukargav ja lasteaiatasemega lavastatud peksusteen oli debiilne.

Muus osas aga pole palju jonnida. Lisaks usun, et kodus vaadates poleks ma filmi pikkuse üle niipalju kräununud ning lastehalvatuse ohvritest bändimeeste tegemisi-toimetusi oli koos Lassie, Eva ja Isa Pjotr-iga* ( high-five! ) lausa lust jälgida. Kirsiks tordil oli veel ühe kaasvaataja poolne noomitus, hirmsõna "neeger " kasutamise eest neegrite aadressil.

H: 7/10

*Kaugemal veel: Dream, Cockrane, Onu Kalver, Jaanus(?)

Mar Adentro ( The Sea Inside/Sisemeri)

On nüüd see koht kus ma tahaks kirjutada hoopis paar sõna sipelgafilmist, lüüa post kinni ja kaduda kööki midagi söödavat vaaritama ning seetõttu ütlen et oli hea, oli ehe näide sellest, et ka kulunud teemal annab head ja omapärast filmi teha.
Minupoolt kardetud ja Eesti filmile omaseid jõllitussteene praks polnudki, Heartbeatsi madalikule ei triivitud ning seetõttu jäin - hoolimata minust paar rida eespool istuva potentsiaalse naiskorvpalluri taha peitunud subtiitritest ja minu all lagunevast toolijalast - nii filmi kui ka selle vaatamisega igate rahule.

H: 8/10 e. jah, edaspidi paluks tasapinnal paiknevate tooliridade korral panna subakad ülesse.


Empire Of The Ants ( Sipelgate impeerium)

...Antsude impeeriumist ei viitsi ma ka eriti kirjutada ning lihtsalt mainin ära, et keegi pahatahtlik inimene oli korraldanud selle vaatamise hirmebamugavate istekohtade ja võimsate kõlaomadustega Vanemuise ringauditooriumis. Viimase "pisiasja" tõttu jäi arusaamtuks 75% tekstist ning ka see oluline seik, et miks kuradi pärast oli seal jäätiseputkasse topitud sipelgas, kes inimestele mingit aurumälli näkku puhus ja mis mäll see oma olemuselt oli ? Sipelgamäll?

H: 8/10 e. olenemata sellest, et vaatamismugavus võrdus Dr. Mengele protseduurideruumis viibimise või Hispaania saabastes kankaani tantsimisega oli film üks vana hea old-school horror.

Seega lõpetan ning mainin veel, et kuna erinevatel põhjustel jäid vaatamata:
As if i am not there,
Hold om Mig(!!),
The Pipe(!!) ja
Shan zha su zhi lian, siis võite mind alati neid vaatama kutsuda.

Monday, August 8, 2011

Pöfböf vol 3 e. Filmiblogijate sportlikud suvepäevad 2011





Kuna ilukirjandus on surnud, siis teen ülevaate vanas heas lööklausete vormis.
Niisiis - Filmiblogijate sportlikel suvepäevadel, ehk Pöfböfil:


  • Läbiti üle 900 km -i taktikalistel kergesõidukimanöövritel !
  • Peksti rohkem kui kaks korda jalaga jalgpalli !
  • Söödi ära rohkem kui neli pakki makarone !
  • Püstitati lõke, mille kõrgus oli rohkem kui 3 meetrit !
  • Lõhuti ära rohkem kui üks klaasist vedelikuhoidur !
  • Püstitati rohkem kui 2 telki !
  • Püstitati rohkem kui üks laud !
  • Grilliti rohkem kui üks kindel kogus liha !
  • Higistati läbi rohkem kui 10 magamiskotti !
  • Organiseeriti puuriidaks rohkem kui 500 halgu !
  • Vastati filmiviktoriini käigus rohkem kui 30-le küsimusele õigesti !
  • Tarvitati ära rohkem kui üks purk hapukurke !
  • Unistati rohkemast kui ühest purgist pärlsibulatest !
  • Tehti rohkem kui 200 fotojäädvustust, erinevatel aparaatidel !
  • Mainiti diskussioonide käigus rohkem kui 50-e filmi nime !
  • Läbiti rohkem kui 100 meetrit veealustes tingimustes !
  • Kannatati rohkem kui 60 kraadist kuumust sisetingimustes !
  • Mängiti rohkem kui kahte lauamängu!
  • De-positsioneeriti ja re-positsioneeriti vähemalt üks tagavararatas !
  • ja veel ja veel ja veel...
Pöfböfi Korraldus-täitevkomitee tänab:
Seltsimehi pärismaalasi -mõistva suhtumise eest.
Transportöörijuhte - vapruse ja meelekindluse eest.
Kangelaslikku toetajaskonda - pizza, promo ja muu eest.
Eesti Liikluspolitseid - osavõtmatuse eest.

Väljaandmisele kuuluvad blogiordenid
"Meelekindluse eest", ehk I koht filmiviktoriinis : Cochrane, Xipe, MNC Broz


Viimased kohalviibijad, ehk vapramad teistest